Jakarta It Is…

Share

Tanggal 9 Januari 2009 tiba jua. Sebenarnya banyak cerita sebelum jadi ke Jakarta. Ayu sentap sebab tarikh pertama jadi pilihan (hujung December 2009) sepupunya kahwin. Nak dijadikan cerita kami bersidang di Ayam Penyet Ria, Sunway sambil memilih tarikh yang lebih nyaman lagi adil untuk aku, Ayu, Nisa, Rina dan Mimi bercanda ria. Nasib baik… Memang December semua orang ada acara kenduri kahwin. Jadi 9 hingga 13 januari sangat bagus tetapi.. bila dah pegi tak puas la pulak. Pasti nak pergi lagi. Cuma bukan ke Bandung. Aku dan Ayu tak suka sangat beli-belah di sana. Tetapi Jakarta bagai surga terutama Ayu pandai tawar-menawar. Aku tumpang la sekaki.

Sampai di Jakarta, lepas check in, makan dulu la u allss… Makanan Padang di Garuda. Kemudian berjimba la kat X2, katanya kelab terhebat di Jakarta. Tapi sebelum tu ada kisah lucu. Supir kami Pak Dadang bawa ke sebuah kelab yang chill je.. ada live band. Tapi sebelum masuk dah kena halau sebab Ayu pakai denim, Shirt dan kasut croc je. Nisa dah gelak-gelak. Balik tukar baju baru seronok berjimba (memetik perkataan Oda).

Crowd ok ok la tetapi tak enjoy muziknya. Kebetulan ada acara pertandingan final DJ. Next day, 10hb Jan kami ke Manga Dua. Aduh, gila siot tas tangan RM15 (50 000rp) sama mutunya yang RM45 – RM60 yang di butik-butik berkenaan (tak perlu disebut di sini ye). Legging uols RM35 yang lebih bermutu dari yang pernah aku beli di sini RM60++. Ba alip Ba ya tak! Dah tu dengan adanya Ayu yang terror bab tawar-menawar. Memang malatop beli barang.

Lepas pusing-pusing Manga Dua, berlari ke Grand Indonesia bertemu Pengarah kacak AGUNG SENTAUSA, pengarah filem GARASI, juga mengarah video muzik Peterpan, Menunggu Pagi. Aku paling suka video tu. Banyak lagilah.

Nini (StarMovies) kata dia ni pengarah paling kacak di Indonesia. Projek baru Agung mengarah promo untuk [V] Channel dan pastinya Nicholas Saputra jadi subjek utama. Agung kata tahun ni dia mesti keluarkan satu filem. Filem kedua. Tak sabar!

Kemudian kami ke Pasar Baru, Agung yang sarankan tempat tu. Kononnya nak cari barang Vintaj. Tapi rupa-rupanya salah tempat. Memang la Pasar Baru tapi ke bangunan Atom.

Beli kasut dan beg kat sini. Banyak pilihan dan 70 peratus diskaun tau.

Jadi esok sajalah kami ke sana. Balik cari-cari salun. Masing-masing nak melaram. Ayu nak luruskan rambut. Nisa nak kerinting. Aku tak tahu lah lagi. Sudahnya…

Sudahnya aku decide buat extansion. Nisa ikut tapi dia menyesal tak sudah lepas tu. Rimas katanya. Tapi dia bertahan sebab semua orang puji cantik dan nampak natural. Aku pulak, kena sambung buat esoknya kerana rambut tak cukup.

Malamnya kami terlewat sudah. Restoran semua tutup. Kami di bawa ke McD 24 hours tapi taknaklah. Kat KL pun dah mual makan McD. Lalu kami makan di gerai tepi jalan. Memang agak takut-takut tapi seronoknya kat sini boleh lihat kehidupan sebenar orang Jakarta. Seniman jalanan banyak. Asyiknya, suara mereka sedap-sedap. Ada tu, ramai pula ahlinya. Ada main gendang, gitar dan suara latar. Apa lagi, kami suruh dia menyanyi. Rina semestinya minta lagu Nidji. Aku Peterpan la.

Cahaya Ilahi tumbuh di badan Ayu kalau masuk bab shopping sebab dia ratu tawar-menawar. Pada 11hb Jan dan kami berada di Tanah Abang. Ingatkan macam kedai kat Rantau Panjang atau pasar tapi Tanah Abang atau Pasar Baru memang bangunan cantik pusat membeli-belah.

Malamnya kami rasa nak clubbing lagi tetapi tak tau tempat yang chill.. RnB ke. So kami di bawa ke Kemang saja. Dengar nama Kemang ingat macam Teluk Kemang je lah. Rupa-rupanya tempat paling chill. Dia macam banyak butik, pub dan stall makanan. Melangkah ke tempat makan dah nampak pelakon drama Indonesia. Pak Dadang kata, sini memang banyak artis melepak dengan kawan-kawan.

Paling lucu, apabila nak duduk je, kami kena serbu. Bukan oleh paparazzi ya tapi pelayan setiap gerai dengan menu masing-masing. Mereka lambak menu atas meja. Hah, rambang mata! Keadaan itu pastinya tak akan kita jumpa di KL. Kami pecah perut, Ayu yang garang tu apa lagi, jerkah suruh sabar.. tunggu dulu. Aku pulak teringin nak Indo Mee. Tak ada dalam menu pun mereka usaha adakan.

Nah, ini pula show off rambut baru uolsss..

Pada 12hb Jan kami pagi-pagi bertolak ke Bandung dengan Avanza Pak Dadang. Destinasi pertama ke Pasar Pagi. Banyak barang boleh tawar-menawar dan kami beli banyak kebaya, kain batik, kain sembahyang dan lain-lainlah. Ni sedang beli kerepek. Pisang salai tu sedapppp..

Lepas tu kami ke butik Factory Outlet banyak-banyak. Memanglah murah, baju-baju aku beli semua dalam RM35. Gaun tu yang kalau kat sini tu confirm RM60 ke atas. Nak tengok?

Murah tu murah tapi kena pandai la. Kalau nak beli hills dan tas tangan, lebih baik pergi Manga Dua, Pasar Pagi sebab boleh tawar-menawar. Kalau beli kat factory outlet, benda sama tapi tak harga lebih mahal dan tak boleh kurang. Rugilah! Kat Bandung sehari saja, malam kami pulang ke Jakarta. Dua jam perjalanan dan tiba di hotel dah lewat malam. Menyesal tak beli macam-macam kat Jakarta, dah tak sempat kerana pagi esoknya dah nak balik.

Masa ni di Lapangan Terbang Jakarta, Pak Dadang ambilkan gambar. Satu-satunya tas tangan aku beli (coklat kat troli tu). Rasa macam taknak balik pun ada tak puas nak beli-belah.

Paling best, aku jumpa Eclipse (Twilight Saga), novel ketiga Twilight kat airport Jakarta. Puas cari kat KL, di sini dia rupa-rupanya. So apa lagi, belilah. Habiskan sisa-sisa rupiah yang ada.

Balik rumah nak curi masa tengok DVD ni. Beli kat Manga Dua. Murahhhhh.. hehehehe…

Tapi itulah, pengalaman lima di hari Jakarta. Lepas pulang dari Jakarta, kembali kepada rutin sehari-hari yang membosankan. Tak lama lagi Nisa nak ke Cosmopolitan, majalah antarabangsa makanya. Balik Jakarta, Rina sambung MC, ceret beret. Lepas tu katanya dapat wahyu. Rina mahu berhenti kerja nak sambung belajar. Selamat Maju Jaya! Aku pun menyusul kemudiannya. Hmmm…

Sekianlah… Aku cerita lain kali…

Let’s Decorate…

Share

Aku pernah bertugas di majalah dekorasi selama lima tahun sebelum ke majalah pelancongan dan lima tahun lagi terjerumus dalam dunia gaya hidup atau lifestyle dan menggayakan lelaki. Percayalah, semua bukan mudah dilakukan tetapi kalau sudah hari-hari berdepan dengannya, lama-kelamaan jadi okay. Nak kata minat, aku tidak pernah bermimpi membuat majalah dekorasi sehingga ditugaskan. Aku diberi pilihan mahu majalah dekorasi atau majalah pengantin? Perjalanan aku dimulakan dengan majalah dekorasi kerana pilihanku sendiri. Sesiapa pun akan mahir jika melakukannya beratus-ratus kali. Cuma aku bukanlah pakar dalam menghias kediaman tetapi bolehlah setakat hendak menyusun atur barangan, memilih kelengkapan ruang dan mencari di manakah barangan murah. Aku berlumba-lumba dengan Oda (teman penulis majalah dekorasi) menghias kediaman.

Kediaman oda, jadi tempat kami berkumpul.

Ini my homies… Dulu.. Dah tukar here and there…

Sekarang lebih mudah kerana boleh rujuk pada majalah atau buku dekorasi. Paling syok kala memerhati kediaman pelakon pujaan dalam filem mereka. Kalau tak percaya, tengok ini…

Kediaman Pereka Fesyen

Pangsapuri Victory Ford (Lindsay Price) dalam Lipstick Jungle ada personaliti dan beberapa campuran barangan antik, warna candy pada dinding, perabot daripada pereka yang cantik dan kerja seni eye-popping menyegarkan. Kalau hendak memiliki dekorasi seperti ini tetapi dengan bajet lebih kecil boleh saja. Aku juga semasa menghias kediaman merujuk pada majalah, buah fikiran dan cita rasa sendiri. Barangan di beli merata-rata, tak semestinya berjenama. Candeliar hitam aku tu harga RM600 aku dapat semata-mata salah harga. Pekedai di Puchong tu kata sepatutnya RM750. Apa nak buat barang lepas jangan dikenang. Kannn…? Ruang tamu Victory dilengkapi sofa biru fabrik kapas yang dipadankan kerusi berlengan. Dinding merah jambu lembutnya berbeza dengan pilihan merah jambu terang ruang tamu aku. Jangan risau, belum siap sepenuhnya tu. Belah ruang makan sepatutnya ditambah floral hitam. Tunggulah.. ongkosnya ada. Gambar hiasan dinding artwork Victory tu boleh didapati di Ikea. Ohya, sarung kusyen cantik cari di Friven & co di Bangsar (jua dalam Jusco One Utama ada). Berbalik kepada Victory, dia melakukan kerja melakar rekaan pakaiannya di meja ruang makan sahaja. Dinding jubin kacanya sepadan dengan warna cat sebahagian lagi dinding. Jubin kecil lebih mahal ya daripada yang ukuran besar. Lebih glamor ruang makan ini diletakkan candeliar. Harganya lebih kurang saja dengan candeliar aku kalau pandai cari lebih murah lagi. Kalau beranilah, letak candeliar di dapur dan bilik air juga.

Penulis Bercita Rasa

Bagi penulis seperti Carrie (Sarah Jessica Parker), gaya hidup dalam Sex and the City sangat indah sekali. Aku harap dapat memiliki wardrobe sepertinya. Sesiapa yang pernah datang rumah (ya cik chur sekalian) pasti sakit kepala melihat kamar pakaian aku yang masih tiada kabinet (bajet dude; kena tunggu diri jadi orang kaya baru atau cari jerung kaya raya). Yada, yada, yada. Berballik kepada Carrie, birunya kamar itu menggoda sangat. Perasan tak di kaki katil ada etta ottoman. Paling menarik ruang makannya meletakkan kerusi berlainan. Ruang ini juga menjadi tempat Carrie menulis. Selain sarung kusyen, Friven & Co juga mewah dengan upholstri untuk kamar tidur. Carrie seperti juga Victory yang suka sepatu. Dua gambaran berbeza kediaman Carrie, ketika di dalam siri drama dan juga filem yang menggambarkan cara hidup lebih berbeza.

Penyamaran Failure To Launch

Paula (Sarah Jessica Parker) dan Kit (Zooey Deschanel) berkongsi kediaman bergaya eklektik ini. Sangat menarik dengan uphostrinya. Dari perabot, hiasan dinding ke aksesori girly. Barangan antik seperti cermin di ruang masuk kediaman sangat mengagumkan. Ada artwork juga. Wire dress menjadi aksesori. Kediaman ini menerima sentuhan Jeremy Conway, production designer untuk filem ini dan Sex and the City juga. Ini pula DIY projek untuk Failure to Launch;

1. Pintu Kertas Dinding – lihat rekaannya. Bahagian pintu boleh dilekatkan kertas dinding kesukaanmu. Asalkan ukurannya betul.

2. Lukisan Warna – tambah drama dengan melukis drawer kabinet bina dalammu. Pilih warna kontras. Warna salmon benar-benar serasi dengan oren pada seluruh kamar.

Ruang Peribadi Editor Glamor

Tidak seperti Lipstick Jungle dilanjutkan ke musim kedua, Cashmere Mafia hanya semusim. Namun, kediaman Mia (Lucy Liu) punya banyak inspirasi dan sukar dilupakan. Gaya ultra chic apartment Manhattan direka production designer Stephen Hendrickson menzahirkan palette warna sofikstikated sangat serasi dengan semua kelengkapan moden di dalamnya. Sofa empuk diteman kerusi swivel kulit hitam carilah di Harvey Norman, Mid Valley. Pasu bunga hitamnya mirip kepunyaan aku yang di beli di Friven & co. Lampu meja dan tiap perabot sungguh sofistikated. Mia jadikan sebahagian sudut ruang tamu sebagai mini pejabat. Bagi wanita bekerjaya aku kira perlu ada ruang pejabat. Mia merias meja dengan bunga segar seperti cranberry pink calla lilies.

Pejabat Eksekutif Pemasaran

Teman Mia, Caitlin (Bonnie Sommerville) pula dalam dunia produk kecantikan. Sebagai Marketing Executive firma kecantikan, dia ditugaskan memasarkan produk kecantikannya dan merancang segala-galanya dalam sebuah pejabat cantik. Kalaulah kita punya pejabat seperti ini, semangat nak kerja. Segala-galanya lengkap yang tiada hanya candeliar Kristal. Duduk bermesyuarat di sofa Clarke dengan simbahan dua lampu, idea pasti mencurah-curah.

Pereka Kasut Menawan

Holly (Hilary Swank) memiliki kediaman cozy punya perincian seni bina hebat. Keadaan ini melambangkan keidaman di kota New York yang sungguh menawan. Tingkap luas dimanfaatkan dengan meletakkan tempat duduk dan kusyen. Ruang putih dibalas dengan suntikan warna sungguh cantik. Candeliar Kristal pelbagai warna menjadi pilihan. Terendak lampu juga warna terang. Memang sesuai sangat dengan kerjayanya seorang pereka sepatu.

Pasangan Lasak Mr & Mrs Smith

Sangat elegan! Aku tak lupa jatuhan butir candeliar di meja makan atau kelengkapan metal di dapur. Candeliar ni aku pernah nampak di kawasan Puchong (dekat area Tesco selepas IOI Mall). Ketika mencari kelengkapan rumah, teman baik aku Sal menyarankan kami ke kawasan Puchong saja. Dia baru siap merias kondonya. Katanya puas sudah dia menjelah KL dan lain-lain kedai perabot tetapi paling murah di Puchong ini sahaja. Ruang tamu yang elegan dihubungkan dengan sebuah pintu ke ruang makan. Sungguh sempurna buat pasangan Smith. Lampur terapung di ruang tamu dan hiasan dinding cantik.

Cita Rasa Menantu & Mentua

Kediaman Charlie (Jennifer Lopez) dan Kevin melambangkan jiwa muda apabila latar oren menjadi pilihan. Kediaman ini mungkin tidak sehebat kediaman sebenar Jennifer Lopez tetapi sesuai dengan jiwa Charlie. Elemen seni bina diterapkan. Viola si mertua pula punya kediaman berciri Selatan California. Perabotnya daripada inspirasi Mediterranean. Itulah yang hendak digambarkan oleh Missy Stewart, production designer set Monster In Law. Palette warna neutral dipilih. Kebanyakan sofa, chaise dan ottoman di ruang tamu kemasan lembutnya bewarna putih dan krim. Pationya selesa untuk menghirup secangkir teh.

Intai Kediaman Peguam

Rose (Toni Collette) menerima kehadiran adiknya Maggie (Camaron Diaz) di kediamannya. Tumpuan dalam In Her Shoe adalah wardrobe kerana mereka sangat meminati sepatu. Lebih menarik apabila ruang tamu tradisional Rose kontras sekali dengan kamar beradunya yang lebih girly. Katil antic white wrought iron senada dengan bedsheet imperial silk quilt kelihatan sungguh mewah. Tips menarik storage di wardrobe Rose, kalau ada mangkuk cantik yang tak sanggup untuk dipakai di dapur, buat tempat penyimpanan barang kemas dan aksesori. Manakala sepatu diletakkan dalam kotak telus pandang. Mudah kamu memilihnya. Kalau Danise Richard, sepatunya masih dalam kotak tetapi untuk mengenal pasti sepatunya yang mana satu, dia menampal gambar sepatu di luar kotak untuk mudah cam.

Bertemu lagi… Enjoy!