Share

Gaun dan tuxido berjenama membalut tubuh lampai. Disalut pula barang kemas tidak kurang mahal harganya. Solekan malam ini mesti menawan. Sementelah, jurumekap artis mengoles wajah menggunakan alat solek ternama. Malam gilang-gemilang ini, wanita mahupun lelaki berlumba-lumba mahu tampil paling sempurna. Menang anugerah bukan persoalan lagi.

Teks: MARINI MAT ZAIN (artikel di majalah)

Sebuah limo berhenti dihadapan permaidani merah. Keluar sang rupawan perlahan-lahan melalui sekelompok juru gambar. Mereka menyapa wartawan di sisi juru gambar. Kemudian menggayakan beberapa aksi menawan untuk dirakamkan dalam lensa. Peminat menjerit nama bintang-bintang ini. Mereka melambai-lambai kepada Siti Nurhaliza, Anuar Zain, Ning Baizura, Camelia dan ramai lagi. Selebriti ini pula membalas lambaian dan sesekali berhenti menurunkan tandatangan kepada peminat. Kalau ditanya apakah perasaan mereka? “I feel like I can’t breathe, but I feel glamorous.”

Setiap kali berpeluang ke majlis gilang-gemilang seperti ini, selebriti mengambil kesempatan turun ke permaidani merah mendedahkan diri kepada media. Kenapa tidak? Inilah syarat ke majlis anugerah tatkala menggayakan baju pereka fesyen ternama dan barang kemas termahal. Perhatian media dan orang ramai adalah satu ganjaran dan publisiti diperlukan. Siapa mampu menafikannya? Ketika ini jugalah kita melihat siapa menjadi perhatian umum. Siapa lebih bergaya dan tersohor? Siapa pula berjaya menarik perhatian? Pendek kata, red carpet is icing on the cake.

Siapa tidak mahu kemunculan julung kali ini dikenang masyarakat, bukan sekadar perasan elegan atau syok sendiri. Sedangkan malam itu kamu dikelilingi oleh selebriti lain tidak kurang hebatnya. Tentu sukar mendapat perhatian, apatah lagi melihat gambar kamu dicetak dalam surat khabar keesokkan harinya. Ketika inilah dilema bagi segelintir selebriti mahu muncul dalam pakaian memeranjatkan mata wartawan fesyen atau sekadar hadir tanpa disedari. Bukan sekadar penampilan diri, etika di permaidani merah turut memainkan peranan penting.


Boleh jalan bergandingan. Tetapi beri laluan kepada diri sendiri dan rakan artis bergaya secara solo di depan lensa.

Sayangnya tidak ramai selebriti tempatan bijak mencuri peluang ini. Saya menghadapi masalah dengan hasil gambar permaidani merah. Ramai selebriti tidak menyedari apabila melalui permaidani merah, mereka perlu berhenti dan lebih mesra kamera. Setidak-tidaknya belajar berinteraksi dengan lensa. Andaikan kamera itu cinta pandang pertama. Kamu perlu membujuk dan merayu kekasih hati. Pastikan juga setiap juru gambar puas mendapat aksi istimewa kamu. Juru gambar pun rajin-rajinlah menjerit nama selebriti. Pastikan artis beraksi sendirian walaupun dia tampil secara berpasangan.

Cukup bagus kita tidak perlu melayan paparazzi memanggil-manggil artis. Menurut wartawan Whitney Matheson, dia pernah menyaksikan paparazzi menjerit-jerit kepada Brad Pitt dan Jennifer Aniston (sebelum mereka berpisah) di malam Emmy. “Big smile!” jerit satu suara. “Over here — second row!” jerit satu suara lain. Malah, ada seorang lagi paparazzi meminta pasangan ini berciuman. Begitu besar kuasa fotografi di permaidani merah. Menurut jurugambar terkenal dari London, Dafydd Jones (jurugambar bebas majalah Tatler, Vanity Fair dan Talk), anyone who is walking down the red carpet and having ther name screamed out is famous, whether they’re an actor, a playboy bunny or whatever.

“You just have to walk down knowing you’re hot. You have to smile sweet and look nice — and never close your eyes,” pesan Paris Hilton.
Jangan fikir artis barat tidak gementar setiap kali turun ke permaidani merah. Pelawak Ellen DeGeneres mengambil nasihat Paris Hilton agar tidak kekok ketika berhadapan lensa. “If you wanna do it like an heiress you have to enter in royal and regally, but not like a snob. Act like you’re wearing an invisible crown. It’s all about confidence. You wanna pose, slenderise your hips, and could do a certain pose — it depends on what you’re wearing. You just have to walk down knowing you’re hot. You have to smile sweet and look nice — and never close your eyes!” ujar Paris Hilton.
tak-faham-kenapa-nak-beri-flyers-pada-artis

Satu lagi, saya hairan kenapa ada orang memberi flyers kepada artis ketika mereka melalui permaidani merah.
fenomena-begini-takkan-berlaku-di-barat
Pengawal peribadi juga tidak faham laluan karpet merah bukan sekadar jalan ke dewan majlis. Pernah berlaku, tugas juru gambar di halang kerana katanya, selebriti perlu segera mara ke dewan. Kalau berhenti lama-lama menghalang jalan. Red carpet traffic! Pulak! Terutama giliran selebriti ternama. Saat mencuri kesempatan menangkap kelibat mereka, gambar dicemari dengan flyers ditangan. Ada pula petugas di tepi laluan mengedarkan flyers kepada selebriti. Aduhai!

Pengiring (disediakan oleh penganjur) atau pembantu peribadi artis perlu bijak memainkan peranan. Di barat, Eskot Selebriti — who walk the red carpet but generally go unnoticed by everyone except the stars themselves. Selain mengasuh selebriti, mereka perlu memastikan artis di bawah jagaan sentiasa tampil menawan. Pastikan artis tiba pada waktunya di tempat yang betul. Mereka jugalah akan berurusan dengan wartawan dan turut kelihatan hebat (tetapi tidaklah pula over shadow artis itu sendiri).

Seperkara lagi, wartawan dan juru gambar disambut dengan jeritan. Oh! Rupa-rupanya sedang berbual di talian menggunakan ‘hands free’ seraya mengisyaratkan kami berbaris seperti kanak-kanak tadika. Mereka tampak sibuk dan cemas kerana mahu memastikan majlis berjalan lancar. Saya faham kesibukan kakitangan penganjur. Begitu pun, mereka wajib memaniskan wajah. Kalau tidak menang tangan, sediakan penyambut tetamu sebagai wakil agar dilihat lebih berbudi. Kalaulah ini rancangan Apprentice, you’re fired, kata Donald Trump. Ternyata kefahaman kita terhadap dunia permaindani merah masih kurang.

Ready, Set, Red Carpet!
Mungkin budaya permaidani merah baru bermula di negara kita. Manakan saya boleh samakan dengan etika selebriti di barat. Namun, apa salahnya kalau kamu membuat penyelidikan mengenai sejarah permaidani merah kala sibuk mencuri ilham pakaian, perhiasan, solekan dan gaya rambut selebriti barat. Pengaruh permaidani merah terlalu besar di Hollywood. The Red Carpet Foundation ditubuhkan bagi merakamkan ilustrasi sejarah permaidani merah yang bermula pada 18 Oktober 1922 apabila Sid Grauman membuka Egyptian Theatre.

Pada malam itu, ribuan peminat berbaris panjang di luar theatre menantikan selebriti pujaan mereka. Masing-masing berharap bertemu Douglas Fairbanks, pelakon Robin Hood yang ditayangkan pada malam itu. Begitulah sejarahnya bermula. Sehinggalah budaya permaidani merah menjadi acara tradisi setiap kali menjelang malam anugerah, tayangan perdana atau majlis-majlis besar lain. Pertubuhan ini bakal mendokumentasi semua majlis-majlis besar seperti Golden Globes Awards, Emmy Awards dan lebih 100 tayangan perdana lain.

Setiap tahun di barat semakin bertambah selebriti menandatangani persetujuan eksklusif dengan penaja pakaian dan perhiasan (sebulan lebih awal). Pakaian dalampun diambil kira. Celebrities used to lend their bodies on Oscar night in return for free clothes or loaner jewels. Betapa berharganya tubuh mereka sehingga digunakan sebagai iklan. Begitulah bertuahnya badan kalau kamu artis yang punya gaya dan personaliti. Selalunya artis pilihan sering tampil bijak berpakaian menawan sehingga menjadi buruan penaja antarabangsa. Bijak menjaga tata susila seperti apa dilakukan dan ke mana mereka pergi. Berikut adalah tatacara sepatutnya berlaku ketika selebriti berada di permaidani merah:

1. Be Yourself
Usah terlalu mengikat diri dengan peraturan. Jadilah diri sendiri. Pilih produk dan teknik kecantikan paling sesuai agar lebih berkesan. Bukan kamu tidak boleh menerima tips dari orang lain tetapi mestilah adaptasi ke dalam gaya personaliti kamu. Pakaian paling padan dengan kamu adalah keyakinan diri apabila mengatur langkah ke setiap perhentian menghadapi dinding jurugambar dan wartawan hiburan.

2. Bijak Mengatur Masa
Kamu tidak rugi muncul awal di permaidani merah. Kamu boleh lebih lama bermain mata dengan lensa dan mencuri masa berbual-bual dengan wartawan. Khabarkan kepada mereka baju siapa kamu pakai. Berapa harga barang kemas kamu? Siapa pula pasangan di sisi kamu? Kamu juga berpeluang ditemu bual oleh pengacara TV yang sedang membuat liputan. Namun, big star selalunya hanya muncul saat-saat akhir, lebih kurang 10 minit sebelum acara bermula. Biasalah, diva!

3. Poses!
Perhatikan di mana juru gambar. Mereka biasanya berada pada dua kedudukan kerana masing-masing mencari sudut terbaik. Ada dua hingga tiga spot perlu kamu berhenti dan berikan pose kepada juru gambar. Jangan muncul di permaidani merah dengan wajah keliru dan tidak tentu hala. Please, melt the cameras. From here foward, if you blinked you could miss a biggie.
hilary n xhubby


hilary solo

Hilary Swank memberi pose istimewa sementara suaminya Chad Lowe (kini bekas suami) menanti di sebelah penuh sabar. Hilary Swank pulang membawa anugerah di 77th Academy Awards.


fergie-golden-globes-2010-04

fergie-golden-globes-2010

Fergie di Golden Globes 2010. Selain bergambar berdua dia dibantu suami bergambar secara solo. Dan gambar di atas adalah contoh penulis majalah mahu menggunakan gambar di ambil untuk membuat liputan.

salah-jalan-berdampingan-gini-susahkan-wartawanMasa ni puas berfikir nak buat macam mana dengan gambar ni.. Nak potong tangan bersilang…

4. Ambil Gambar Secara Solo
Walaupun kamu berjalan di permaidani merah dengan pasangan. Pastikan kamu bergerak secara solo. Apa salahnya pasangan kamu menunggu sebentar. Ada juga artis tampil dengan rakan artis lain. Selepas juru gambar mengambil gambar kamu berdua, beri ruang kepada rakan artis dan diri sendiri memberi pose sendirian. Mudah bagi wartawan menyusun dan mengulas penampilan kamu malam itu.

jloMelihat lensa menghala ke arahnya, Jennifer Lopez segera menanggalkan kot dan memberikannya kepada pembantu peribadi yang sentiasa di sisi.

Eskot Selebriti
Pastikan artis tidak melekat pada artis lain. Menurut Christopher Laslo (pengiring bintang A-star seperti ‘NSYNC, Destiny’s Child, Queen Latifah, Tom Hanks dan Rosie O’Donnell), the celebs want to be surrounded by attractive people during the walk. Itu biasa! Tetapi kamulah orang paling dekat untuk mengingatkan mereka. Pastikan juga mereka tidak memegang barang-barang tidak perlu seperti kot menutup gaun lawa. Biarkan tangan mereka hanya mengepit clutch bag.

rihanna-grammy-awards8
Smile Everyone!
Any trip down the red carpet starts and ends with a beautiful smile. Pamerkan senyuman paling manis di depan kamera dan wartawan. Berikan pose menawan dan ubah gaya setiap saat. Pastikan anak mata kamu memandang setiap lensa agar memuaskan juru gambar. Agar kurang gambar buruk kamu disiarkan kelak.

pun cantik gakFlying solo di Golden Globes 2010. Gaya Panalope Cruz dikatakan ada persamaan gaun Sophia Loren gayakan zaman mudanya. Ini dia Golden-era Glamour.


Drop Dead Gorgeouse

Paling ‘In’ di Permaidani Merah
1. Clutches. Mungkin kecil untuk muatan tetapi manis dan bergaya dipegang.
2. Mantapkan bentuk tubuh.
3. Skirt kembang tetapi kemas.
4. Gaun tea-length. Tetapi tidak menyapu lantai.
5. Vintage atau gaun rekaan pereka fesyen terkenal. Kamu pasti tampil tersendiri.
6. Golden-era glamour. Rekaan lama diberi nafas baru.
7. Jaket bolero. The new way to stay warn.
8. Sutera and satin. Kain berkilat dan licin kekal menjadi trend..
9. Rantai dan gelang rekaan trendi. Zaman subang besar lama berlalu.
10. Kasut metalik. Modern and not too matchy-matchy.

Paling ‘out’ di Permaidani Merah
1. Heavy beading. Tiada siapa mahu memakai gaun seberat 15 paun.
2. Subang chandelier. Leave chandeliers on the ceiling where they belong.
3. Orange tans. Masih ingat Charlize di Oscars? She was practically glow-in-the-dark.
4. Fabrik see-through. Why provoke the censors?
5. Purse with shoulder straps. Hanya sesuai ketika menaiki komuter.
6. Plunge necklines. Terlalu klasik.

red carpet
Jadilah Selebriti A-list, Mulakan di Permaidani Merah
The stars have a whole year and a crew of stylists to prepare for their walk down the red carpet. Peminat seperti kamu juga mahu bergaya lawa seperti artis pujaan mereka ke pesta. Apa kata artis dan peminat berkongsi tip ini.

7 Hari Sebelum: Belum terlambat mahu menggunakan krim penjagaan kulit wajah. Sesekali kamu perlu menipu usia sebenar seperti bintang Hollywood.

6 Hari Sebelum: Selepas menerima kad undangan, kamu mula meninjau majalah gaya fesyen selebriti barat. Kamu juga membuat tinjauan pakaian dari pereka fesyen tempatan dan jenama luar. Fikirkan gaya sesuai buat kamu kerana tiba masa keputusan diambil. Gaun peach, silver dan pink menjadi pilihan selebriti A-list di Hollywood. Bak kata Halle Berry, “Know your own body… Wear what looks good on you.”

5 Hari Sebelum: Potong rambut dan gayakan swept up, pull back, slick down, pinn atau ponytail. Pamerkan gaun yang akan kamu gayakan pada malam itu kepada stylist agar dia mudah memberi gambaran rambut paling sesuai dengan wajah dan mekap. “You don’t need to throw a million products in your hair to make it look good,” ujar hairstylist John Ruggiero.

4 Hari Sebelum: Pastikan lokasi dan tema majlis. Solekan sesuai perlu agar kamu tidak tenggelam dalam cahaya sportlight. “Old Hollywood glamour is the traditional red lip. That never goes out of style,” ujar jurusolek artis Carol Shaw. Solekan smokey eyes dan bibir pale dengan perhiasan drop earrings dan rantai ringkas terlalu biasa. Pastikan aksesori sesuai dengan pilihan gaun, solekan dan gaya rambut kamu.

3 Hari Sebelum: Eyebrow haping/waxing. A classic look means a clean, defined shape that enhances your face. Bagi lelaki, bolehlah memilih kaca mata sebagai perhiasan tambahan seperti yang dilakukan Johnny Depp, Jamie Foxx, Adam Duritz dan Spike Lee. Merekan tampak bergaya sekali.

2 Hari Sebelum: Enjoy a pedicure and manicure. Masa untuk manjakan diri dengan mandian dan losyen seluruh tubuh. “Nails with a little length — about ¼ inch past the fingertip — with softer, more rounded feminine shape.” Warna-warna pastel mungkin sesuai. “Lilacs, lavenders, soft whites and pinks with a little shimmer and iridescence,” ujar manicurist, Deborah Lippmann.

Sehari Sebelum: Pergi ke spa memanjakan diri dengan urutan badan. Tidur lebih awal selepas itu agar bangun dengan segar pada hari majlis kamu hadiri. Solekan boleh menutup kecacatan wajah namun kamu lebih selesa dalam keadaan semula jadi segar.

Malam Anugerah: Smile! Kamu tampak menawan sekali. The hardest thing you should do now is sign an autograph. Berseronoklah! Enam jam kamu jadi perhatian lensa kamera sepanjang malam anugerah.