Share

Hawt (hot)…! Melihat seraut wajah selebriti berseri-seri tampil di khalayak ramai. “Tanpa solekan, tak cantik jugak. Sesiapa pun bersolek boleh cantik sepertinya. Aku pun kalau bersolek, lagi lawa pada dia.” Kemudian usikan demekian berpenghujung deraian tawa. Begitu pun ada kebenarannya fakta itu. Bersolek menggunakan khidmat mekap artis selebriti, memang wajah mampu bertukar jelitawan. Padahal tanpa sepalit solekan, nak tengok diri sendiri pun takut. Bagaimana pula jika kamu mahu tampil cantik sehari-hari. Takkan lah nak membayar mekap artis setiap hari? Memang tak lah, melainkan kamu selebriti, hartawan, trust fund babies atau pisau cukur di Hollywood.

Facebook | All Friends
Wanita mana tidak suka bersolek walau pun hanya mencalit gincu di bibir. Hanya aku sejak bulan dua lalu tidak lagi rajin bersolek. Entah mengapa aku jadi endah tak endah kepada semua itu lagi. Entah!

Aku tidaklah hebat menggunakan curling tong, adakala dibantu teman setiap pagi. Sahabat baik ku Sal jika tidak terbang (dia stewardess) rajin dia membelek rambutku. Dan, gambar aku ini hasil kerja Sal suatu pagi. Sebab itu aku berusaha keras hari ini mahu kembali berambut panjang kerana aku sukakan gaya rambut berombak ini.

Aku suka bronze, glitters dan serba coklat. Sejak dulu mengenakan gincu coklat membuatkan ada yang menegur, “Kau nampak pucat, tak cantiklah!”. Dalam hati, kasihan, tak tahukah ini solekan ala ala J.Lo. Atau aku sahajakah yang perasan. Begitu pun, ini wajah aku dan aku gemar bermain dengan warna. Aku suka J.Lo sepuluh tahun lalu apabila kali pertama dia muncul. Telahan aku tidak syak dia memang punya cita rasa dalam berdandan dan berfesyen.

Bagaimana aku lakukan? Aku suka sapuan Bobbi Brown beige Shimmer selepas memakai bedak asas, menambah M.A.C. mineralize skinfinish pada beberapa bahagian. Kadang-kadang menggunakannya sebagai shading atau blusher. Dan mengoles M.A.C. Eyeshadow palette pada mata menggunakan jari sahaja. Aku paling tidak suka mengenakan peralatan solekan. Jari rasanya lebih mudah untuk di blend warna. Aku selalunya meletakkan tiga warna pada solekan mata. Putih wajib pada pelupuk atas mata. Warna lebih gelap hanya pada sebelah tubir mata.

Aku juga banyak koleksi Barbie M.A.C. kerana sesekali aku suka menambah merah jambu pada pipi, mata dan bibir.

Aku punya gelang sebanyak itu dan anting-anting hoop sebesar itu. Malah aku punya set gold juga. Memang wanita ini sumber inspirasi dan ikon fesyen.

bersambung…