Share

*Majalah (check)

*TV Magazine (check)…sungguhpun skema program mcm Ratu, Pakar Kejelitaan.. terbaru Genius…

*Filem (check)… Haq the Movie katanya…walaupun…

*Drama (check)..sampai pilot, belum sampai syurga..

*Wardrobe (check) belasah dua dua untuk TV (Oh Lelaki!, Serasi Bersama S1) dan MAJALAH (cover)..

Lagi???

*Wardrobe??? Teater???

Yup, aku dan teman-teman tekad melakukannya walaupun sanggup menerima tugasan hanya ‘last minute’ iaitu seminggu dua sebelum tirai dibuka. Kerja gila, memang, tetapi biasa dah. Serasi Bersama pun esok penggambaran, hari ini baru dapat tawaran.

Tak kisahlah sebab kami menyahut cabaran baru dalam kerjaya. Memenuhi satu lagi cabang kerja di Istana Budaya. Merasalah juga lebih dua minggu berkampung di sana.

Kami ‘enjoy’ setiap saat. Segala tugas dilunaskan dengan bajet yang diberikan cukup-cukup untuk membeli kelengkapan cast dan assemble. Kena tambah duit tapi kata orang pelaburan. Rupa-rupanya itulah duitnya yang dapat kerana sampai sudah bakinya tidak dilangsaikan si producer. Alahai, jurusolek pun seorang sudah pergi meninggal dunia. Simpati tak dapat dia merasa wang bayaran kerja kerasnya. Bak kata seorang teman, nak tunggu semua meninggalkah baru nak bayar?

Apa nak buat manusia ini bermacam ragam. Nak minta duit sendiri pun sampai malu, macam kita pula berhutang dengan dia. Sikap tak bertanggungjawab producer pula… susah nak kata… kita tidak pula berada dipihak dia… tapi satu saja nak kata.. kalau tak mampu awal-awal jangan berangan nak buat teater. Itulah padahnya kalau berkarya kerana mengejar glamor. Rasanya nak dekat setahun dah berlalu dan kami dah tak tahu nak kata apa…