Share

Penulis: MAXEVAN

Drama: LOVE BETWEEN FAIRY AND DEVIL

Genre: Romantik Fantasi

Direktor: Yi Zheng

Penerbit: iQIYI International

Adaptasi: Novel Cang Lán Ju oleh Jiu Lu Fei Xiang

Penulis Skrip: Liu Xiaolin, Bai Jinjin, Zhang Li, Dai Yong, Shen Nianqing, Gong Jingyi, Cao Xiaotian

Siaran: iQIYI

Tayangan: 7 Ogos – 22 September 2022

Episod: 36 episod

Pelakon: Esther Yu, Dylan Wang,  Zhang Ling He, Joe Xu, Cristy Guo, Charles Lin, Lin Bo Rui, Hachi, Hong Xiao, Zhang Chenxiao, Cheng Zi.

Siapakah Wang He Di?

Juga dikenali sebagai Dylan Wang lahir pada 20 Disember 1998, merupakan seorang pelakon dan pemain bola keranjang China. Dia terkenal dengan watak utama pertamanya sebagai Daoming Si dalam siri televisyen Meteor Garden 2018, yang mendorongnya menjadi terkenal di peringkat antarabangsa. Setelah berlakon dalam pelbagai jenis drama, dia kembali lagi dengan drama Love Between Fairy and Devil yang disiarkan di iQIYI pada tahun 2022.

Love Between Fairy and Devil, Cang Lán Jué ialah drama bersiri China 2022 berdasarkan novel dengan nama yang sama yang ditulis oleh Jiu Lu Fei Xiang. Dibintangi oleh Esther Yu (Xiao Lan Hua/Orkid) dan Dylan Wang (Dongfang Qingcang) sebagai watak utama, ia turut menampilkan Joe Xu, Cristy Guo, dan Zhang Ling He dalam watak sokongan yang terkemuka. Siri ini disiarkan di iQIYI dari 7 Ogos hingga 22 September 2022.

Dikenal juga dengan Eternal Love, siri genre romantik fantasi tersebut terdiri dari 36 episod. Tayangan daripada episod yang ke-31 drama popular iQIYI Love Between Fairy and Devil ditayangkan dengan kemahiran lakonan hebat Dylan Wang ketika dia menjerit kesakitan akibat kematian isterinya, telah menaikkan carta drama itu dan memecahkan rekod tontonan baharu.

Sumber Google: Dari kiri Dylan Wang, Esther Yu, Zhang Ling He

Di angkat sebagai “kuda hitam” pada musim panas ini, Love Between Fairy and Devil juga memberikan Dylan Wang peluang untuk membuktikan kemahiran lakonannya dan mengatasi ulasan buruk sebelum ini yang mengkritik kebolehan lakonannya. Beberapa netizen juga menulis bahawa mereka ingin “meminta maaf kepadanya”. Jelas Dylan Wang, “tiada apa yang perlu dimaafkan.” Dia mendedahkan dalam temu bual baru-baru ini bahawa “Tanpa komen semua orang, Dongfang Qingcang juga tidak akan ada hari ini.” Disiarkan selama 36 episod, drama itu membolehkan Dylan Wang meraih ramai peminat baharu apabila pengikut Weibonya meningkat sebanyak 3.22 juta. Akaun Esther Yu juga menunjukkan peningkatan sebanyak 1.57 juta, manakala pelakon utama lelaki kedua Zhang Ling He meningkat sebanyak 1.12 juta, memberikan mereka semua kemuncak pada kerjaya masing-masing.

Cara Dylan Wang menghayati watak

Dylan Wang juga mendedahkan apa yang dia lakukan untuk memasukkan dirinya ke dalam peranannya. Selain membiasakan diri dengan skrip, dia juga akan mendengar muzik “emo”, “Saya akan mengurung diri di dalam bilik saya pada waktu malam untuk mendengar muzik seperti itu sambil berlatih ekspresi saya di cermin.” Sebelum penggambaran, pengarah juga memintanya menonton rakaman singa bagi lebih memahami aura seorang Raja. Dia juga kerap bersenam untuk mengekalkan imej badannya supaya wataknya, Dongfang Qingcang, boleh mengenakan imej yang tegas ketika kemunculannya. Love Between Fairy and Devil kini berada di APP iQIYI dan iQ.com.

Sinopsis

Raja Iblis yang menakutkan, Dongfang Qing Cang pernah membuat huru-hara di alam dewa, mengalahkan seluruh puak dan mengalahkan semua musuh tentera syaitannya yang menakutkan. Beribu-ribu tahun kemudian, salah seorang wanita muda dari tentera yang dikalahkan dilahirkan semula sebagai pari-pari bernama Xiao Lan Hua atau Orkid. Dongfang Qing Cang telah lama dikutuk dan dipenjarakan di menara ajaib dan telah tinggal di sana selama beribu-ribu tahun. Tetapi apabila, disebabkan suatu kemalangan, Orkid tanpa disedari telah membebaskannya.

Dia percaya bahawa dengan mengorbankan Orkid dan dia akan bebas untuk melepaskan huru-hara lagi dan menakluki dunia. Walau bagaimanapun, dalam proses pembebasannya, beberapa sihir pelik nampaknya telah berlaku – dan kedua-duanya telah “tertukar” badan. Tiba-tiba, Raja Iblis yang menakutkan itu terperangkap di dalam tubuh pari-pari wanita yang lemah. Orkid mendapati dirinya memiliki kekuatan luar biasa! Jika sesiapa mengetahui apa yang telah berlaku, dia memberi jaminan kepadanya, mereka berdua akan mati. Tetapi ketika mereka mencari cara untuk membatalkan mantra itu, cinta mula melemparkan mantranya sendiri!

Di sebalik Tabir

Dalam rakaman di sebalik tabir yang didedahkan, persembahan emosi Dylan Wang malah membuatkan Esther Yu, yang berdiri di belakang kamera, menitiskan air mata. Dylan Wang begitu larut dalam peranannya sehingga emosinya terus menguasai dirinya walaupun selepas penggambaran. Esther Yu berlari untuk menenangkan dengan memegang tangannya dan menepuk bahunya perlahan untuk menghiburnya, “Saya tidak mati, saya masih di sini.”Percubaannya untuk menenangkan hati Dylan Wang berjaya. Dia akhirnya tertawa dan memeluk Esther Yu. Detik manis seperti itu sudah cukup untuk membuat sesiapa sahaja terpesona!

Selepas berakhir siaran perdana , kedua-dua watak utama menulis pesanan perpisahan mereka kepada peranan masing-masing. Dylan Wang menulis nota kesyukuran yang panjang, “Bagi saya, adalah satu penghormatan untuk dilakonkan dalam Love Between Fairy & Devil, dan Dongfang Qingcang menjadi penyelamat saya.” Esther Yu juga menyatakan, “Sungguh gembira kerana semua orang kini mengetahui kisah musim panas ini! Terima kasih banyak-banyak kepada semua orang kerana menyokong Love Between Fairy and Devil kami. Ini pastinya satu kemuncak dalam hidup saya!”
Mengenai iQIYI International

Bermula dengan beribu pejabat di Singapura, iQIYI International ialah perkhidmatan penstriman video atas permintaan yang menyediakan hiburan pan-Asia yang digemari kepada penonton antarabangsa. Menawarkan kedua-dua perkhidmatan yang disokong iklan dan langganan VIP, iQIYI International menyampaikan siri drama premium, filem, rancangan pelbagai dan anime; dengan bahasa tempatan dan sari kata; dikuasakan oleh teknologi termaju. iQIYI International juga menyediakan teknologinya kepada perkhidmatan hiburan lain melalui perkongsian SaaS. iQIYI International boleh dinikmati pada mana-mana peranti melalui iQ.com dan aplikasinya. iQIYI International dimiliki oleh iQIYI, Inc. (Nasdaq: IQ).