Share

Penulis: MAXEVAN

Audio drama: LELAKI SI MUKA PELADANG
Penerbit: DramaNovela
Pegurusan: Anne Delissa Ariff
Penulis Skrip: Marini Mat Zain
Siaran: Clubhouse @DramaNovela
Tayangan: 5, 12, 19, 26 Mac 2022 & 2 April 2022
Masa: Setiap Sabtu | 10:00 malam
Episod: 5 episod
Pelakon audio/suara: Hafiz Elias, Husna Mohd Sopian, Minho Jang, Nurul Fatihah Mohd Amin, Ilham Irfan, Aizuddin, DB, Shahrol, Fida, Justin, Azhar, Adibah, Noreena, Eranee, Sheera, Nafis Abadan.

Watak Utama: Dari kiri Hafiz Elias (Fakri) & Husna Mohd Sopian (Shay)


Audio drama ini berkisar tentang kisah seorang wanita bernama Shay, berusaha mengejar cinta pandang pertamanya iaitu “Lelaki Si Muka Peladang” di sebuah kampung di pinggir kota selepas wabak pandemik COVID-19 melanda. Kisah Shay bermula apabila Fakri menjadi pembekal bahan mentah untuk perniagaannya dalam dunia makanan dan minuman (F&B). Shay mengambil keputusan untuk tinggal selama dua bulan di kampung tersebut dengan alasan mahu belajar memasak demi kafenya yang akan dibuka di Kuala Lumpur. Tetapi sebaliknya, niat Shay ada ‘udang di sebalik batu’. Lantaran jatuh cinta, Shay mengambil keputusan untuk memikat hati Fakri. Pelbagai kisah lucu yang telah berlaku antara mereka berdua yang mempunyai perbezaan budaya dalam kehidupan iaitu Orang Kampung vs Orang Bandar. Pada satu masa, Shay dan Alice pula terlibat dengan pergaduhan yang berlaku di antara Fakri dan Sufi. Namun menjadi lebih parah lagi apabila Din memunculkan diri dan membuatkan seluruh kampung menjadi haru-biru. Apakah sebenarnya yang telah berlaku? Siapakah Din?

Watak Utama: Dari kiri Nurul Fatihah (Alice) & Minho Jang (Kim Sufi)


‘Lelaki Si Muka Peladang’ merupakan sebuah audio drama hasil karya Marini Mat Zain, yang telah di siarkan di aplikasi Clubhouse @DramaNovela pada 5, 12, 19, 26 Mac 2022 & 2 April 2022. Audio drama selama lima minggu berturut-turut itu, ke ruang udara secara langsung pada setiap hari Sabtu, jam 10 malam.

Sebelum itu, pada 29 Januari 2022. Pre-Launch audio drama ‘Lelaki Si Muka Peladang’ telah dilakonkan oleh Yanti, Nazirul Mubin, Jeek & Maggusheta dan pada tarikh yang sama telah diumumkan tentang pertandingan tersebut di Clubhouse dan sosial media Instagram @DramaNovela. Penyertaan ini telah di buka kepada seluruh rakyat Malaysia berbakat.

Casting ‘Audio Drama Challenge 2022’ anjuran @DramaNovela di aplikasi clubhouse yang telah berlangsung selama empat minggu iaitu pada tarikh 5 Feb, 12 Feb, 19 Feb & 26 Feb 2022 itu berakhir dengan jayanya. Peserta diberikan skrip drama dan bersaing hebat. Juri pada acara tersebut adalah Oda Yunus dan tamu jemputan lain. 

Barisan pelakon utama: Dari kiri Hafiz Elias (Fakri), Husna (Shay), Ilham Irfan (Din), Nurul Fatihah (Alice) dan Minho Jang (Kim Sufi)

Antara barisan pelakon yang terpilih sebagai watak utama adalah Hafiz Elias (Fakri), Husna (Shay), Minho Jang (Kim Sufi), Nurul Fatihah (Alice) dan Ilham Irfan (Din). Lima individu berbakat ini telah berjaya merangkul watak utama sebagai hero, heroin dan antagonis. Audio drama ini turut di warnai dengan pelbagai lagi watak tambahan yang di pegang oleh Aizuddin, DB, Shahrol, Fida, Justin, Azhar, Adibah, Noreena, Eranee, Sheera, Nafis Abadan. Majoriti peserta yang terlibat di dalam audio drama ini berlatar belakangkan dari dunia suara latar dan model. Ada juga diantaranya merupakan pelakon dan pelajar selain memiliki kerjaya yang lain.

Apa pun jangan lupa dengarkan audio drama Lelaki Si Muka Peladang yang ditaja oleh beberapa badan koperat dan swasta seperti MohLeSkateboards, MohleShop, KueManeh, Melia.Cafe serta tajaan pakaian oleh TC Vouge dan Jit Global Enterprise ini secara ulangan di Clubhouse DramaNovela. Anda juga boleh ikuti Clubhouse DramaNovela untuk dengarkan pelbagai audio drama menarik yang disiarkan secara langsung setiap hari Sabtu jam 10 malam.