Share

PENULIS: MAXEVAN

Drama: API CINTA RAMADAN

Penerbit: Syarizan Md Isa (Aquila Emas)

Pengarah: Zizan Nin

Penulis Skrip: Marini Mat Zain

Pengurus Produksi: Ady Mohd

Pengarah Fotografi: Ramli Long

Poster: Angelina Khong

Siaran: Layar Okey di TV Okey

Tayangan: 1 Mei 2022 (Ahad)

Masa: 2:30 petang – 4:30 petang

 

Pelakon: Eddy Efrim Syah, Syafnida Shuhaimi, Khaty Azian, Mak Wan Latah, Zack Kool, Caca RL, Kween Keela & Raden

Sinopsis
Ini adalah tahun pertama Haikal dan Suraya berumahtangga dan kali pertama mereka mengharungi Ramadan bersama. Masing-masing baru mahu mengenali “warna” sebenar pasangan.

Mereka berkahwin sebelum Ramadan menjelma jadi banyak dugaan dan cabaran sepanjang Ramadan. Perbezaan personaliti juga menjadi satu masalah. Haikal amat mementingkan makanan sihat manakala Suraya pula gemarkan makanan kampung termasuk ikan masin.

Sehinggalah timbul salah faham, Suraya menyangka Haikal curang. Semenjak berkahwin mereka sudah banyak meninggalkan rutin romantis antara mereka. Bagi Haikal, bulan puasa tidak boleh dijadikan alasan untuk mereka “bercuti” dari mood cinta mereka. Haikal segera memikirkan beberapa kejutan untuk mengembalikan api cinta mereka. Ketika berebut pulang ke kampung siapa, Suraya semakin sensitif. Rupa-rupanya dia hamil!

‘Api Cinta Ramadan’ merupakan sebuah telefilem khas sempena Ramadhan 2022, arahan daripada pengarah Zizan Nin ini merupakan hasil karya Marini Mat Zain. Telefilem terbitan produksi Aquila Emas ini telah di siarkan ke Layar Okey di TV Okey pada 30 Ramadhan 1443H (1 Mei 2022) jam 2:30 petang hingga 4:30 petang.

Drama ini mengisahkan tentang satu pasangan muda yang baru sahaja berkahwin mengharungi cabaran Ramadan yang pertama dengan pelbagai ragam suka dan duka yang akhirnya mengukuhkan lagi hubungan kasih sayang antara mereka berdua. Seperti pepatah Melayu, api semasa kecil menjadi kawan, apabila besar menjadi lawan. Begitu jugalah dengan hati dan perasaan. Sekiranya bijak mengawal hati dan perasaan, nescaya hubungan suami isteri akan kekal berbahagia.

Antara barisan pelakon yang terpilih sebagai watak utama adalah Eddy Efrim Syah & Syafnida Shuhaimi selain turut diwarnai dengan pelbagai lagi watak tambahan yang di pegang oleh Khaty Azian, Mak Wan Latah, Zack Kool, Caca RL, Kween Keela & Raden.