Share

Mahu memenuhi waktu bersama teman-teman, jangan lupa menonton sekual Escape Plan. Menarik atau tidak? Kamu sahaja mampu menilainya.

Bintang aksi Cina, Zhang Jin yang “bertempur” masuk ke Hollywood kini bekerjasama dengan legenda aksi, Sylvester Stallone dalam filem terbarunya “Escape Plan: The Extractors”. Filem ketiga dan terakhir dalam siri ini juga membawa kembali watak Dave Bautista yang muncul dalam sekuel kedua “Pelan Escape”.

Sama seperti dua filem terdahulu, sekuel ketiga juga mengisahkan tentang operasi melarikan diri dari penjara. Stallone beraksi sebagai artis pelarian penjara atau “pakar keselamatan” yang menghabiskan sepanjang hidupnya memasuki penjara untuk mempelajari reka bentuk dan mengeksploitasi kelemahan penjara.

Dalam filem asal, watak Stallone ditipu dan terperangkap di dalam penjara yang direka berdasarkan bukunya. Bersama dengan banduan penjara yang dibintangi oleh Arnold Schwarzenegger, mereka berjaya menggunakan kemahiran dan kepintaran mereka untuk melepaskan diri dari penjara yang paling sukar ditembusi.

Sekuel berikut “Escape Plan 2: Hades” menampilkan bekas ahli gusti profesional, Dave Bautista, yang turut memainkan watak “Drax” dalam “Guardians of the Galaxy”. Dalam sekuel ini, Stallone dan Bautista menyelinap masuk penjara Hades berteknologi tinggi yang paling rumit untuk menyelamatkan pembantunya yang telah diculik.

Bautista muncul kembali dalam sekual ketiga “Pelan Escape: The Extractors” sebagai sebahagian daripada pasukan penyelamat Stallone. Filem ini mengisahkan aksi mereka dalam menyelamatkan anak perempuan mogul teknologi Hong Kong yang diculik. Kali ini bukan sahaja Stallone akan menghadapi musuh sadis, yang merupakan anak kepada bekas musuhnya, malah teman wanitanya juga ditahan di penjara Latvia yang amat menggerunkan.

Prestasi seni mempertahankan diri Zhang Jin yang mengagumkan telah menarik perhatian Stallone, lalu menjemputnya untuk menyertai filem ini. Stallone menyimpan watak Zhang Jin sebagai rahsia, dan hanya mendedahkan bahawa dia adalah salah satu “watak utama”.

Ini adalah kali kedua Zhang Jin bekerjasama dengan Bautista, selepas filem “Master Z: The Ip Man Legacy”. Penonton boleh mengharapkan banyak adegan aksi gempar dari mereka.

“Pelan Escape: The Extractors” ialah filem arahan John Herzfeld, dengan skrip dari Miles Chapman. Sekuel ini menbawa kembali Stallone, Dave Bautista, Jaime King dan Tyler Jon Olson, sambil menampilkan watak baru seperti Zhang Jin, Devon Sawa dan Jow Malese.

Namun….

Apa yang sepatutnya berlaku, Harry Shum Jr. yang sepatutnya menjadi pendokong utama. Ternyata kemunculannya di awal plot mencuri perhatian.

Kemunculan pelakon hebat Cina, Zhang Jin mahu ditonjolkan tetapi watak tersebut tidak bersesuaian lagi kerana dimatikan oleh kemunculan Harry pada awalnya

Nak tahu selanjutnya, jom tonton.